Bilens farligste plads er bagsædet 

Den tyske bilistorganisation, ADAC, har fokuseret på et nyt område, hvor bilerne bør gøres mere sikre Bagsædet. Her er ikke så sikkert for voksne at opholde sig, som vi troede.
Se her på siden hvilken seletype din bil er udstyret med.

   Sikker bil.dk - bag stjernerne - på dansk  -klik på  flaget for HJEM   opdat.17-10-2013

Vigtigt: For børn er bagsædet stadig den sikreste placering

Hvor forsædepassagererne er beskyttet af airbags og sikkerhedsseler med strammer- og kraftbegrænsere, hænger bagsædepassagererne oftest kun i en gammeldags sikkerhedssele uden moderne teknik. (Foto: ADAC)
KLIK PÅ BILLEDET HEROVER FOR AT KOMME TIL SIDEN MED ADAC'S VIDEO FRA TESTEN


Det er den omvendte verden:
  Hidtil har bagsædet været kendt som det sikreste sted at opholde sig i bilen, når blot sikkerhedsselen er korrekt spændt.
Men nu vender den tyske bilistorganisation, ADAC, op og ned på begreberne. En test viser, at f. eks. brystskaderne er op til 13% alvorligere for dem på bagsædet.
Et forhold, der ikke opdages i Euro NCAP-testen, hvor der kun testes med børn på bagsædet.
Grunden er, at sikkerhedsudstyret på de fleste biler er ufuldstændigt.
Sikkerhedsselerne er af simpel konstruktion og hovedstøtterne passer ikke i højden. De kan måske ikke engang højdejusteres og sidder som regel for langt fra hovedet. Det rigtige ville være, at der også ved bagsædet var sikkerhedsseler med selestrammer og selekraftbegrænser, som der i dag er på de fleste bilers forsæder.
Derfor optræder der alvorligere brystskader på bagsædet end på forsæderne. Med selestrammer og selekraftbegrænser kan trykket på brystet halveres.
Også ved en sidekollision vil forsædepassagererne ofte være bedre stillet end dem på bagsædet. Biler med en såkaldt hovedbeskyttende airbag har den kun ved forsæderne, mens en gardinairbag i de fleste moderne biler dækker i kabinens fulde længde.

                                                                    Leif NielsenHvor airbags beskytter såvel fører som forsædepassager ved en frontalkollision, er der kun den ikke optimale bagsædesele til at beskytte den voksne bagsædepassager

 
TYPISK ER HOVEDSTØTTERNE VED BAGSÆDET FOR LAVE, SÅ NAKKEN BRÆKKER BAGOVER. i DETTE EKSEMPEL SKER DER YDERLIGERE DET, AT DUKKENS HOVED RAMMER LOFTET OG HÆNGER ET ØJEBLIK FAST, SÅ NAKKEN BRÆKKES YDERLIGERE BAGOVER

 

Sådan ser du om din bil har sikkerhedsseler med selestrammer og selekraftbegrænser:

1. Her finder du selens godkendelsesmærke. Det er normalt syet fast på selen. 


2. Det store E1 er blot tegn på EU-godkendelsen og tallet fortæller, i hvilket land godkendelsen er sket.

Det er de mindre bogstaver og tal oven over E'et (Aer4mp)du skal se på, hvis du vil have oplysning om din bils selesystem, der som regel vil være forskelligt for for- og bagsæde.

"A" betyder 3-punktsele, "e" står for selekraftbegrænser, "r4" betyder rullesele,  "m" betyder nødlås og "p" står for seleforstrammer. Yderligere kan forekomme et "t" for tension reducing, også en slags selekraftbegrænser.
3-punktselen er i dag lovpligtig, det, der kan interessere i forbindelse med denne artikel er det lille e og det lille p.
Prøv om du kan finde oplysningerne i din bil.

Kør tilbage til forsiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


               

 

www. sikkerbil.dk © 2013 •  Mail: info@sikkerbil.dk